Austriško vyno festivalis Vilniuje

Vyno klubas visą kovą skyrė Austrijos vynams ir visą mėnesį organizavo renginius Vilniuje ir Klaipėdoje, Vyno klubo parduotuvėse. Baigiamasis mėnesio akordas – austriško vyno festivalis, kurio metu vyno ekspertai visus besidominčius vynu supažindino su šios šalies vynais. Vakaro metu ragauta net septyniolikos rūšių vyno, nepamiršta ir žymiųjų austriškų saldžiųjų vynų.

Svarbiausieji austriško vyno rinkoje
Austrijoje yra trys nepriklausomi didžiausi vyno regionai. Savo dydžiu ir svarba labiausiai išsiskiria Žemutinė Austrija (kitaip vadinama Niederösterreich), kuri driekiasi palei Dunojų ir pilnasvoris vynų gamintojas Burgenland. Susipažinkime su šiais Austrijos regionais iš arčiau.

Žemutinė Austrija (Niederösterreich) turi net aštuonis garsius vyno regionus: Wachau (1350ha), Kremstal (2243 ha), Kamptal (3802 ha), Traisental (790 ha). Šiuose regionuose auginamos ‘Gruner Veltiner‘ ir ‘Rielsing‘ vynuogės. Kiti regionai: Wagram (2451 ha, ‘Grüner Veltliner‘, ‘Riesling‘, ‘Roter Veltliner‘), Weinviertel (13356 ha, dominuoja ‘Gruner Veltiner‘), Carnuntum (910 ha, ‘Zweigelt‘, ‘Blaufränkisch‘ auginimo vieta), Thermenregion (2196 ha, ‘Zierfandler‘, ‘Rotgipfler‘ , ‘St. Laurent‘, ‘Pinot Noir‘).

Didžiausias regionas, pasižymintis vyno stilių bei auginamų vynuogių įvairove. Dominuojanti vynuogė- vietinė ‘Grüner Veltiner‘ (44%). Žemutinė Austrijoju yra aštuoni konkretūs regionai- Wachau, Kremstal, Kamptal, Traisental, Wagram, Weinviertel, Carnuntum, ir Thermenregion. Už šio regiono iškilimą reiktų dėkoti Weiviertel vyndariams, kurie pavertė ‘Grüner Veltiner‘ žinoma vynuoge dėl savo pipiriškumo ir gaivos. Galingi vynai slepiasi po Weinviertel Reserve pavadinimu. Ta pats ‘Grüner Veltiner‘ ir ‘Riesling‘ yra vizitės kortelės Kremsta, Kamptal ir Traisental apeliacijų. Kamptal vynai turi išskirtinį minerališkumą dėl vulkaninės kilmės uolienų. Wahram įdomus dėl vietinės ‘Roter Veltliner‘ vynuogės. Thermenregion nusidriekusiame į pietus nuo Vienos gaminami išraiškingiausi raudonieji austriški vynai. Nepaisant stiprių vietinių vynuogių pozicijų, vis labiau populiarėja mišiniai su tarptautinėmis vynuogėmis, nemažai vynų daroma iš ‘Pinot Blanc‘ ir ‘Chardonnay‘.

Burgenland. Iš viso užima 13840 hektarus. Skirstomas į keturis mažesnius regionus: Neusiedlersee (7649 ha, pagr.vynuogės saldžiam vynui naudojama ‘Welschriesling‘,‘Zweigelt‘), Leithaberg / Neusiedlersee-Hügelland (3576 ha, auginamos, ‘Weißburgunder‘,‘Chardonnay‘,‘Blaufränkisch‘), Mittelburgenland (2117 ha, dominuoja ‘Blaufränkisch‘ vynuogės), Eisenberg / Südburgenland (498 ha, taip pat dominuoja ‘Blaufränkisch‘).

Labai dėkingos sąlygos leidžia pagaminti aukščiausio lygio austriškus vynus. Rytuose kur dominuoja karštas kontinentinis klimatas gaminami pilno kūno raudonieji vynai. Pietuose, kur klimatas yra vėsesnis, o dirvožemis kompleksiškas, auga ‘Blaufränkisch‘ bei kitos raudonos vynuogių veislės, kurioms vietinis terroir suteikia minerališkumo ir ypatingos elegancijos. Burgenland padalintas į keturis mažesnius regionus- Neusiedlersee, Leithaberg, Mitterburgenland bei Eisenberg. Mitterburgenland žymus raudonaisiais vynais kvepiančiais uogomis ir turinčiais itin ilgą paskonį. Neusiedlersee irgi neatsilieka, bet čia vynai yra minerališki. Taip pat šiojo vietoje dėl unikalaus mikroklimato (didelė drėgmė dėl ežerų, esančių netoli vynuogynų) pagaminami puikiausi kilniojo pelėsio paveikti vynai. Šiems vynams naudojamos ‘Chardonnay‘,‘Scheurebe‘,‘Traminer‘ ir ‘Welschriesling‘ vynuogės. Leithaberg dirvožemyje gausu skalūno ir kalkakmenio, kas sudaro puikias sąlygas ‘Blaufränkisch‘. Tačiau tik raudonuoju vynu čia neapsiribojama- gaminami kompleksiški baltieji vynai bei išskirtiniai desertiniai.

Apskritai Burgenland vyndariai pasižymi inovatyviomis bei originaliomis idėjomis, kurios labiausiai ir nulemia vynų sėkmę bei pelno pripažinimą įvairiose varžybose. Burgenland vardas yra atpažįstamas ne tik kalbant apie baltuosius vynus, bet taip pat ir apie svarius raudonuosius ir vynus gaminamus iš tarptautinių veislių.

Dauguma vakaro vynų buvo iš Žemutinės Austrijos (Niederösterreich), o taip pat keletas puikių austriško vyno pavyzdžių ir iš Burgenland ir Steiermark regionų.

Žemutinės Austrijos vynai.

Weinviertel:
Heger Gelber Muskateller Trocken 2010;
Pfaffl Hundsleiten Gruner Veltliner Weinviertel 2006;
Weingut Heger Eiswein Welschriesling 2008.

Kamptal:
Jurtschitsch GruVe Gruner Veltliner Kamptal 2012;
Jurtschitsch Sauvignon Blanc 2010;
Jurtschitsch Little J Zweigelt Kamptal 2010.

Kremstal:
Salomon Undhof Messwein Gruner Veltliner Kremstal DAC 2011;
Salomon Undhof Gelber Traminer Reserve Kremstal 2003.

Wagram:
Wimmer Czerny Hefeabstich Gruner Veltliner Wagram 2010;
Wimmer Czerny Weelfel Gruner Veltliner Alte Reben Wagram 2010;
Wimmer Czerny Weelfel Riesling Wagram 2011.

Carnuntum:
Markowitsch Chardonnay 2011;
Markowitsch Pinot Noir 2011.

Steiermark regiono vynai:
Temento Green 2011;
Temento Rot 2008.

Burgenland regiono vynai:
Pockl Blaufrankisch Classique Burgenland 2007;
Kracher Cuvee Auslese Burgenland 2010.

Paskelbta Apr 2, 2013