Narimantas Miežys išrinktas geriausiu 2013 m. Lietuvos someljė

Geriausiu 2013 metų Duval – Leroy Grand Prix Lietuvos someljė tapo Narimantas Miežys, tarp gimtųjų sienų viešbutyje„Kempinski Hotel Cathedral Square“ finale įveikęs Arminą Darasevičių (II vieta, restoranas „Time“), Albertą Koncijalovą (III vieta, „Liviko“) ir Mariją Antanaitytę (IV vieta, „Vyno klubas“). Varžybos vyko gegužės 06d.

Antrajame finale geriausiu šampano pilstytoju ne pirmą kartą pripažintas Redas Norkeliūnas (restoranas „California gourmet“). Kiti čempionato dalyviai: Laurynas Einas („ Vyno klubas“), Giedrius Lazutka („Kurorto vyninė“), Paulius Vanagas („Wine&Smile”), Ilja Šarov („Vyno klubas“), Andrius Pagojus („Vyno klubas“), Mindaugas Miežys („Saint Germain“), Kristijonas Stepšys (restoranas „Lauro lapas“).

Ir šių metų finalininkams teko daugiau padirbėti su šampanu: jų buvo paprašyta dekantuoti ir išpilstyti svečiams „Champagne Duval Leroy Brut“ butelį. Čempionatą organizuojančios Lietuvos someljė asociacijos (LSA) viceprezidentė ir šampano profesionalus vienijančio Coteaux du Champagne ordino narė Rasa Starkus, ruošusi šią užduotį, sakė, kad tarp šampano mėgėjų šampano dekantavimas tampa įprastu dalyku. Tačiau dėl neilgai trunkančios praktikos šio veiksmo standartai dar nėra susifomavę. Net Tarptautinė someljė asociacija (ASI), kurios nare yra LSA, neturi putojančio vyno perpylimo reglamento. Todėl pasinaudojant proga, kad varžyboms teisėjauti atvyko Estijos someljė asociacijos prezidentė Kristel Nommik ir Latvijos someljė asociacijos prezidentas Raimonds Tomsons buvo nuspręsta standartus suformuoti ir pristatyti Baltijos vyno mėgėjų ir profesionalų bendruomenei. Finale someljė taip pat taisė klaidingą vyno meniu, derino vyną prie maisto, aklai degustavo stipriuosius gėrimus ir vyną, bei bandė su vynu suderinti silkės patiekalu.

Pusfinalyje, kuris vyko Someljė mokykloje, varžybų dalyviai atliko klasikines užduotis: aklai degustavo du vynus (geriausi – Narimanto Miežio ir Marijos Antanaitytės rezultatas), atliko teorinį testą (lyderiai – Arminas Darasevičius ir Andrius Pagojus), dekantavo raudonąjį „Chateau Teyssier“ vyną (geriausi – N.Miežys ir A.Darasevičius).

Aštuntajame šalies someljė čempionate taip pat teisėjavo Vytautas Kratulis („Šviežia kava“ ), Ona Jurkšienė ir LSA prezidentas Arūnas Starkus.
Varžybų nugalėtojas Narimantas Miežys apdovanotas „Duval Leroy“ kelione į Šampanę. Rugsėjį jis vyks atstovauti Lietuvai į Europos čempionate Monake ir San Remo.
Prizininkai gavo krištolinius „Riedel“ vyno indus. Čempionato vanduo – „Acqua Panna“ ir „S. Pellegrino“, restoranas – „Time“.

Paskelbta Geg 8, 2013