Išrinkti geriausi 2013 metų vyno ir deserto derinių kūrėjai

Š.m. lapkričio 11 dieną Verkių rūmuose vyko IV Vyno ir desertų derinių čempionatas. Jame dalyvavo rekordinis komandų skaičius: 21 someljė ir virtuvės šefų bei neprofesionalių desertų kūrėjų poros, geriausi Lietuvos vyno žinovai, konditeriai. Labai įtemptose varžybose pirmą vietą iškovojo restorano „IDW Esperanza Resort“ komanda – Renatas Jauniškis ir Justinas Kapkovičius, antras liko čempionate debiutavęs „Telegrafo“ restoranas, trečias – „Time“. Šiemet čempionate buvo skiriami ir specialūs prizai, kuriuos išsidalijo „Time“, „Lauro lapas“, „Vyno klubas“, „Čiop Čiop“ ir „Vynas ir draugai“.

Nugalėtojai:
I vieta: Justinas Kapkovičius ir Renatas Jauniškis („IDW Esperanza Resort“) už moliūgų sūrio pyragą su „Rozes Porto White“;
II vieta: Narimantas Miežys ir Audrius Goštautas (“Kempinski Cathedral Square” restoranas „Telegrafas“) už desetą „Braškė šokolade“ su „Weingut Pockl Rosso e Dolce 2010“;
III vieta: Arminas Darasevičius, Andrius Kubilius, Renata Ozarovska (restoranas „Time“) už desertą „Ruduo“ su „Reichsgraf von Kesselstatt Kaseler Nies’chen Riesling Spatlese 2007“.

Specialios nominacijos:
– Geriausias putojančio vyno derinys su desertu (prizo steigėjas „Ca Dei Mandorli“ ir „Vyno klubas“): Jurgitai Karinauskaitei („Vynas ir draugai“) ir Vilgailei Pavalkytei (Vilniaus kolegija) už grietinėlės desertą su šokoladine šypsena ir spanguolės gniūžte su „Champagne Duval Leroy Lady rose sec NV“;
– Lengviausias vynas (prizo steigėjas „Acqua Panna“ ir „S.Pellegrino“): Andriui Valčiukui („Vyno klubas“) ir Evaldui Juškai (restoranas „Lauro lapas“) už desertą „Pradžia“ su „Reichsgraf von Kesselstatt Brauneberg Juffer-Sonnenuhr Riesling Auslese 2006“;
– Geriausias čempionato vynas (prizo steigėjas „Gourmet Pro“ ir „Riedel“): Urtei Mikelevičiūtei ir Annai Baranovai (kulinarijos loftas „Čiop Čiop“) už vaisiuose marinuotą kriaušę su pistacijų tešla ir baltojo šokolado kremu su „Weingut S. A. Prum Bernkasteler Lay Riesling Eiswein 1999“;
– Lietuviškiausias desertas (prizo steigėja Vilkyškių pieninė): Arminui Darasevičiui, Andriui Kubiliui, Renatai Ozarovskai (restoranas „Time“) už desertą „Ruduo“ su „Reichsgraf von Kesselstatt Kaseler Nies’chen Riesling Spatlese 2007“.

Kiti dalyviai ir jų deriniai:
– Indra Ramanauskienė ir Darius Dabrovolskas (svetingumo kompleksas „Monte Pacis“): sūrio pyragas su šviežiomis uogomis su „Giuseppe Gobbos Avra Rosso di Barbagia IGT 2005“;
– Artūras Samavičius ir Redas Norkeliūnas (restoranas „California“): tortas „Imperial“ su „Graham’s Tawny Port 20Yo“;
– Honorata Lyndo (restoranas „Neringa“) ir Ilja Šarovas („Vyno klubas“): šokoladinis korys su bičių duonelės ledais su „Jorge Ordonez Victoria No.2 Malaga DO 2011“;
– Daiva Mumgaudienė („Vyno klubas“) ir Viltautė Gudauskaitė (UAB „Pitlius“): sūrio tortas su „Reichsgraf von Kesselstatt RK Riesling 2010“;
– Orinta Charčenkaitė ir Simona (restoranas „Lauro lapas“): jogurto panna cotta su miško medaus ledais su „Reichsgraf von Kesselstatt Josephshofer Riesling Auslese 2006“;
– Francesco di Marco (Federazione Italiana Sommelier Albergatori Ristoratori sommelier) ir Jonas Stonkus („Niam Niam“): virta kriaušė Passito vyne su migdolais su „Vecchia Canonica Passito Veneto IGT“;
– Jurijus Sochopalovas (UAB „Sėkmės tiltas“) ir Indrė Bagdonienė (UAB „Conteinership“): „Granny smith“ obuolių ledai su anakardžio riešutų kempine ir karamelizuota pudra su „Champagne Dumangin Grande Reserve Brut Premier NV“;
– Lina Pauliukevičiūtė, Stasys Vitkus, Kotryna Sėmėnaitė ir Žana Blaženec (restoranas „Gabija“): desertas „Du pasauliai“ su „Josef Leberl Trockenbeerenauslese Samling 2007“;
– Gediminas Albrichtas (vyninė „Franki“): desertas „Šokoladinė deginanti lava“ su „Casa Vinicola Bennati Amarone Della Valpolicella“;
– Dovilė Piliponytė, Antonas Vasiljevas, Karolina Eigminaitė ir Renata Bačul (restoranas „Salvetė“): baklažanų šerbetas su cukruotais baklažanų gabalėliais su „Le Buche IGT 2008“;
– Eduardas Radzivilovas ir Ema Bikelienė („Mažoji ragainė“): desertas „Duetas“ su „Dr.Loosen Ürziger Würzgarten Riesling Spätlese 2012“;
– Edgaras Padvelskis, Jolanta Gervienė (Restoranas “14 10”) ir Vilija Karbauskienė (Kauno kolegija): desertas „Auksinis rojus“ su „Dr.Loosen Ürziger Würzgarten Riesling Spätlese 2012“;
– Lina Vyšniauskienė ir Vaidutė Stundžaitė-Bružienė (Vilniaus LIONS moterų klubas): desertas „Rojaus sodas“ su „Champagne Veuve Clicquot Vintage Rose 2004“;
– Julija Osmačko ir Ripsimė Dauginienė (restoranas „Ararat“): desertas „Ambrozija“ su „Tariri“;
– Ieva Čigaitė ir Diana Banuškevičiūtė (restoranas „Verkiai“): desertas „Septyni“ su „Domaine Landreau Le Petit Clos Coteaux du Layon AOC 2009“.

Varžybose teisėjavo: Beatričė Laurinavičienė – „Verslo žinių“ priedo „Savaitgalis“ redaktorė; Jūratė Juršienė – portalo delfi.lt skilties „Gyvenimas“ redaktorė; Alesia Litvinionok – nepriklausoma restoranų ir maisto žurnalistė, Knud Meldgaard – Danijos žurnalo „The Food & Provision Magazine“ redaktorius, Andrius Užkalnis – portalo „Laukinės žasys.lt“, dienraščio „Lietuvos rytas“ apžvalgininkas; Visvaldas Norkevičius – nepriklausomas vyno ir desertų žinovas; Linas Vaitulevičius – „Vyno žurnalo“ autorius, vertinimo komisijos pirmininkas Arūnas Starkus – LSA prezidentas ir „Vyno žurnalo“ redaktorius.

Varžybas organizuoja Lietuvos someljė asociacija kartu su Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija (LRVVKA).

Paskelbta Nov 13, 2013