„Vyno dienų“ lankytojas tampa vis labiau išprusęs

Paskutinį gegužės savaitgalį vykusi paroda „Vyno dienos“ parodė, kad Lietuvoje jau susiformavo sluoksnis vyno vartotojų, kuriuos galima vadinti brandžiais. Jie žino, ko nori, perka vis aukštesnės kokybės vyną ir nevengia paragauti ko nors naujo.

Per dvi dienas „Litexpo“ rūmuose vykusioje parodoje apsilankė apie 3 800 lankytojų. Beveik trečdalis jų – profesionalai: someljė, restoranų darbuotojai, prekiautojai vynu ir kitais alkoholiniais gėrimais, žurnalistai, tinklaraštininkai. Vieni atvyko ketindami papildyti savo asortimentą vynu ar kitais gėrimais, kiti dalyvavo edukacinėse degustacijose. Parodoje lankytojai praleido vidutiniškai keturias valandas, kai kurie užtruko visą dieną. Aštuoniasdešimties vietų degustacijų salėje šiemet netilpo visi, norintys paragauti geriausių Bordo augaviečių, Gruzijos, Italijos ir Ispanijos vyno. Siekiant patenkinti augantį žinių poreikį šiemet parodoje atidaryta pranešimų zona, kurioje vyko trumpi seminarai apie alyvuogių aliejų, grapos panaudojimą kokteiliams, vyno patiekimą, italai čia pristatė viešą vyninių duomenų bazę, kuri padės susirasti partnerių Italijoje, o Someljė asociacija apdovanojo Vyno čempionato nugalėtojus, profesionalams Martynui Praviloniui ir Gediminui Matekoniui įteikė someljė pažymėjimus.

Pirmą kartą parodoje vyko vyno spėjimo varžybos „Nosis 2015“. Anot jas organizavusios Someljė mokyklos direktorės Agnės Dirgėlienės, gausus dalyvių skaičius rodo, kad lietuviai apie vyną žino pakankamai ir yra linkę savo žinias parodyti. Trečdalis dalyvavusių buvo išklausę vyno kursus arba baigę vyno studijas, o štai likusieji dalyviai žinių apie vyną įgijo savarankiškai. Dauguma išbandžiusių laimę lengvai atpažino čilietišką „Cabernet Sauvignon“. „Nero d‘Avola“ daugeliui asocijavosi bent jau su Italija, o štai austriškas „Gruner Veltliner“ taip ir liko neatpažintas. Trys finalininkai: Daina Žymantė (Someljė mokyklos studentė), Narimantas Miežys (restoranas „Telegrafas“) ir Laurynas Einas („Vyno klubas“) surinko vienodai taškų ir dar kartą išbandys savo jusles, kovodami dėl pagrindinio prizo – kelionės į „Mastroberardino“ vyninę Kampanijoje.

Šiemet parodoje didžiausią stendą turėjo įsirengę Italijos–Lietuvos prekybos rūmai, jame vydariai siūlė vynus iš Pjemonto, Sicilijos, Markės, Sardinijos, Emilijos-Romanijos, Veneto, Apulijos, Toskanos bei kitų regionų. Ne mažiau pastebimi buvo ir Lietuvos vyndariai. „Alitos“ stende buvo galima paragauti naujo nealkoholinio putojančio vyno. O mažieji vyno ir midaus gamintojai siūlė visą spektrą uogų ir vaisių pagrindu sukurtų gėrimų. Gruzijos gamintojai greičiausiai išpilstė sausus vynus ir stebėjosi, kad pusiau sausu lietuviai nelabai domisi. Vartotojų prioritetų pokyčius rodo ir „Vyno dienų“ lankytojų apklausa: iš populiariausių vynuogių sąrašo iškrito pernai pirmavusios ‘Primitivo‘ ir „Malbec“. Sumažėjo ‘Riesling‘ mėgėjų. Mėgstamiausių „Vyno dienų“ lankytojų vynuogių veislių penketas 2015 m. yra toks: ‘Chardonnay‘, ‘Cabernet Sauvignon‘, ‘Pinot Noir‘, ‘Syrah‘, ‘Sauvignon Blanc‘. Sąraše atsirado ir nemažai anksčiau neminėtų veislių, kurių vyno lankytojai galėjo paragauti parodoje: ‘Xynomavro‘ (Graikija), ‘Nebiolo‘, ‘Sangiovese‘, ‘Fiano‘, ‘Aglianico‘ (Italija). Atsakydami į klausimą, kur dažniausiai perka vyną, apklausos dalyviai vienodai dažnai minėjo „Vyno klubą“, „Vynoteką“ , „Bottlery“ ir prekybos tinklus. Pernai prekybos tinklai buvo populiausia apsipirkimo vieta. Nors kitos vyno parduotuvės buvo paminėtos gerokai rečiau, jų svarba auga. Lietuviai dar nedaug vyno nuperka internetu, tačiau iš užsienio vyno atsiveža kas penktas parodos dalyvis. Perkantys vyną Lietuvoje dažniausiai naudojasi „Vyno žurnalo“ vertinimais (33 %) ir Lietuvos vyno čempionato rezultatais (40 %). Ketvirtadalis žmonių teigė priimantys sprendimus pagal „Wine Spectator“ vertinimus. 40 % apklaustųjų parodos dalyvių naudoja vynui skirtas išmaniųjų telefonų programėles.

Anot „Vyno dienas“ organizuojančio „Vyno klubo“ direktorės Rasos Starkuvienės, parodos lankytojų portretas atspindi teigiamus vyno vartojimo kultūros pokyčius Lietuvoje: daugiau išmanymo, aktyvesnis noras mokytis ir savarankiškai rinktis, daugiau perkama specializuotose parduotuvėse. Išmanus pirkėjas nori vis daugiau nematytų ir neragautų produktų, o tai gera paskata „Vyno dienoms“ toliau augti.

Dėl papildomos informacijos ir nuotraukų kreipkitės į parodos koordinatorę Agnę Dirgėlienę. Tel. 868505060, agne@vynoklubas.lt.

Paskelbta Jun 11, 2015