Per dešimt metų Lietuvoje įsitvirtino someljė profesija

Lietuvos someljė asociacija rugsėjo pabaigoje paminėjo someljė profesijos atsiradimo Lietuvoje ir Someljė asociacijos įkūrimo dešimtmetį. Nuo 2005 metų, vadovaujant asociacijos įkūrėjams Rasai ir Arūnui Starkams, Lietuvoje atsirado per du šimtus someljė išsilavinimą turinčių profesionalų, surengti dešimt nacionalinių, du Baltijos someljė čempionatai, nuo 2006 m. kartu su „Vyno dienomis“ organizuojamas Lietuvos vyno čempionatas, nuo 2010 m. su Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija bei Someljė mokykla rengiami Vyno ir desertų derinių čempionatai. Lietuvių kalboje atsirado ir įsitvirtino terminas „someljė“, vartojamas restoranų darbuotojams, atsakingiems už vyno meniu priežiūrą ir klientų aptarnavimą, įvardyti.

Someljė varžybos – profesinio meistriškumo įrodymo priemonė. Nuo 2005 metų Lietuvos someljė čempionatuose dalyvavo 47 skirtingi dalyviai. Čempionų vardus pelnė trys iš jų: 2005m. – Dainius Vasiliauskas, 2006–2010m. – Arminas Darasevičius, 2011–2015m. – Narimantas Miežys. Pastaruosius dvejus metus čempionatuose dalyvauja ir kaimyninių šalių atstovai.

Vyno ir desertų derinių čempionatuose, kuriuose skatinamas vyno specialisto ir konditerio ar virėjo bendradarbiavimas, per penkerius metus iš viso buvo pristatyti 82 deriniai. Nugalėtojų vardus pelnė Rasa Starkuvienė ir Milda Sužiedelytė (2010), Andrius Valčiukas ir Vytautas Samavičius (2011), Arminas Darasevičius, Egidijus Lapinskas ir Renata Ozarovska (2012), Justinas Kapkovičius ir Renatas Jauniškis (2013), Gasparas Fernandesas ir Justina Golumbeckaitė (2014). Šių metų Vyno ir desertų derinių čempionatas vyks lapkričio mėn.

Lietuvos vyno čempionate renkami geriausi mūsų rinkos vynai. Per dešimt metų įvertinti 2366 vynai, juos pateikė 46 vyno tiekėjai. 2010 m. į varžybas įtraukti ir lietuviški vynai. Per dešimt metų, vadovaujant varžybų komisarui Jurgiui Šliogeriui, vynus vertino 63 vyno ekspertai.

Per dešimtmetį Lietuvoje vartotojai labai išpruso, todėl vos atsiradusi someljė profesija iš karto tapo paklausi. Siekdama išvengti netinkamo someljė vardo vartojimo ir įtvirtinti pasaulinius profesijos standartus, Lietuvos someljė asociacija 2008 m. įstojo į Tarptautinę someljė asociaciją (L’ Association de la Sommellerie Internationale – ASI), vienijančią 60 nacionalinių someljė asociacijų. Nuo pat įkūrimo bendradarbiaujama su Estijos, Latvijos, Lenkijos, Šiaurės šalių, Rusijos, Gruzijos, Ukrainos asociacijomis. Lietuvos atstovai dalyvavo 2010 ir 2013 metų pasaulio ir Europos someljė čempionatuose San Reme, Monake, Tokijuje, Santjage ir Strasbūre. Narimantas Miežys atstovaus mūsų šaliai kitų metų geriausio someljė rinkimuose Mendosoje (Argentina). Arūnas Starkus ir Rasa Starkuvienė – nuolatiniai tarptautinių someljė čempionatų žiuri komisijos nariai. Patvirtinant someljė profesijos vystymo Lietuvoje pasiekimus, LSA prezidentas Arūnas Starkus 2011 m. išrinktas atstovauti Rytų ir Vidurio Europai ASI Edukaciniame komitete.

Norint tapti Lietuvos someljė asociacijos sertifikuotu someljė, reikia turėti tinkamą išsilavinimą ir įrodyti praktinio klientų aptarnavimo įgūdžius. Sertifikuotų someljė Lietuvoje yra 12. Likusią per dešimt metų Lietuvoje susiformavusios someljė bendruomenės dalį sudaro apie du šimtai penkiasdešimt nesertifikuotų profesionalų bei per keturis šimtus aktyvių someljė išsilavinimą įgijusių mėgėjų.

Paskelbta Sep 30, 2015