Naujasis Lietuvos someljė čempionas

Šių metų gegužės 16 dieną „Pirklių klubo“ didžiojoje salėje vyko atviras XI-asis Lietuvos someljė čempionatas Vicente Gandia Grand Prix 2016m. Čempionatą laimėjo Martynas Pravilonis, atsovaujantis „Vyno klubą“. Antroji vieta atiteko daugkartiniam čempionato nugalėtojui Narimantui Miežiui, dirbančiam Kempinski viešbučio restorane „Telegrafas“. Trečioji vieta – Ketri Leis, restoranas „Leib Resto ja Aed“, Estija. Ketvirtasis finalininkas buvo Artūras Vasilionok, „Prike LT“.

Varžybos buvo suskirstytos į dvi dalis – pusfinalį ir finalą. Pirmoje dalyje visi dalyviai išmėgino savo žinias, spręsdami teorijos testą, aprašinėjo baltąjį ir raudonąjį vynus, varžėsi dekantavimo rungtyje bei pateikinėjo putojantį vyną. Į finalą papuolė keturi geriausiai pasirodę dalyviai – Ketri Leis (restoranas „Leib Resto ja Aed“ Estija), Narimantas Miežys (restoranas „Telegrafas“), Artūras Vasilionok („Prike Lietuva“), Martynas Pravilonis („Vyno Klubas“). Finalo metu žiūrovų akivaizdoje reikėjo gaminti kokteilį, dekantuoti vyną, derinti maistą su pasiūlytais vynais, taisyti klaidas vyno sąraše, apibūdinti raudonąjį vyną, spėti aklai stipriuosius gėrimus, įvardinti vaizdus skaidrėse ir įveikti super sudėtingą Gintauto Jašinsko superklausimą. Nugalėtojas iškovojo teisę atstovauti Lietuvai kitais metais vyksiančiame Europos someljė čempionate, Austrijoje. Trys geriausi atstovaus mūsų šaliai Pabaltijo čempionate Vana Tallin Grand Prix jau šių metų lapkričio mėn. 

Dalyviai, nepatekę į finalą, rungėsi tiksliausio šampano pilstymo rungtyje, kur geriausias buvo Andrej Anisko, restoranas „Time“.

Varžyboms teisėjauti atvyko Janis Kalkis (Latvijos someljė asociacijos prezidentas), Kristjan Markii (Estijos someljė asociacijos prezidentas), Arūnas Starkus („Vyno klubo“ įkūrėjas), Arminas Darasevičius (Lietuvos someljė asociacijos prezidentas).

„Tokios varžybos kelia mūsų šalies aptarnavimo kokybę, dalyviai rengiasi varžyboms ir skiria labai daug savo asmeninio gyvenimo laiko. Tai gyvenimo būdas. Džiaugiamės, jog prie Lietuvoje triūsiančių kandidatų prisijungė ir Olandijoje someljė dviejų Michelin žvaigždučių restorane dirbantis lietuvis Edgaras Razminas. Labai gerai, jog Narimantas Miežys jau turi konkurencijos. Tai skatina visus dar kruopščiau ruoštis kiekvienoms varžyboms. Labai stengsimės nugalėti Pabaltijo čempionate.“ – savo pastebėjimais ir tikslais dalinosi Lietuvos someljė asosciacijos prezidentas Arminas Darasevičius.

Varžybose dalyvavo 13 kandidatų:

Andrej Anisko (restoranas „Time“), Rytis Grigaitis (restoranas „Monte Pacis“), Ignas Grušnius (restoranas „Onore“), Martins Kukojs (restoranas „Vincents“ Latvija), Ketri Leis (restoranas „Leib Resto ja Aed“ Estija), Vladimiras Michailovas (restoranas „Esse“), Narimantas Miežys (restoranas „Telegrafas“), Andrej Polujanskij (restoranas „Boff“),
Martynas Pravilonis („Vyno Klubas“), Edgaras Razminas (restoranas „De Lindehof“, Olandija), Ada Sakalauskaitė, Vytis Sakalauskas („Sanitex“), Artūras Vasilionok („Prike Lietuva“).

Čempionato rėmėjai: Vicente Gandia, „Dine“ restoranas, „Pirklių klubas“, viešbutis „Radisson Blu Lietuva“,taurės „Riedel Veritas“, Aqua Panna ir San Pelegrino, šampanas „Duval Leroy“. Organizatorius: Lietuvos someljė asociacija.

 

 

Paskelbta Geg 18, 2016