Kaip mums sekėsi Someljė čempionatuose?

Šį rudenį mūsų šalies someljė dalyvavo dvejuose varžybose: Jaunųjų someljė čempionate Lenkijoje (Gdanske) bei Baltijos šalių „Vanna Tallinn“ Grand Prix 2019 someljė čempionate, šiais metais vykusiame Rygoje.

Pastarosios varžybos jau yra pelniusios pripažinimą tarptautiniu lygiu: jų nugalėtojas latvis Raimonds Tomsons 2017 metais tapo Europos someljė čempionu, lietuvis Martynas Pravilonis, kuris du kartus yra tapęs Baltijos šalių čempionu, šių metų Pasaulio someljė čempionate užėmė 4 vietą.

Į Latviją rungtyniauti vyko daugkartinis Lietuvos someljė čempionas Narimantys Miežys (vyno baras SOMM), Silvija Umaraitė (Tridens Lietuva), Kristijonas Valančiūnas (vyno baras SOMM) ir Rytis Grigaitis (restoranas „Saint Germain“).

Su nugalėtojo titulu sugrįžo K.Valančiūnas, tapęs Geriausiu Baltijos šalių jaunuoju someljė. Šioje kategorijoje galėjo varžytis someljė iki 27 metų. Kaip pasakojo Lietuvos someljė asociacijos prezidentas Arminas Darasevičius, kuris teisėjavo šioje varžybose, Kristijonui trūko vos keleto balų ir jis būtų patekęs į finalą, kuriame būtų rungęsis dėl „Vanna Tallinn“ Grand Prix 2019 prizinių vietų. Bendrojoje įskaitoje iš penkiolikos dalyvių lietuvis užėmė šeštą vietą.

„Kai Kristijonas atliko praktines užduotis, visi komisijos nariai sukluso ir klausinėjo: iš kur šitas vaikinas. Jis turi gamtos dovaną aklai spėti vyną, jis puikiai atlieka praktines užduotis, nors nėra baigęs jokių specializuotų vyno mokslų. Kol kas jo mokykla yra vyno baras SOMM. Mes labai daug tikimės iš Kristijono, tik jam reikia kaupti teorinių žinių bagažą“,- įspūdžiais iš Latvijoje vykusių varžybų dalijosi A.Darasevičius.

Baltijos šalių „Vanna Tallinn“ Grand Prix 2019 čempionu tapo latvis Kaspars Reitups, antroji vieta atiteko estei Ketri Leis, trečioji – Nikitai Zaicenkovs iš Latvijos.

  1. Miežiui šįkart koją pakišo praktinė užduotis, kurias anksčiau jis atlikdavo lyg per sviestą. Jam reikėjo per dvi minutes dviems svečiams pateikti rausvąjį vyną. Atrodytų tokiai paprastai užduočiai Narimantui pristigo laiko. „Analizuodami tai, kas įvyko, peržiūrėjome filmuotą medžiagą. Narimantas per daug laiko sugaišo rinkdamas tinkamas taures, pernelyg ilgai bendravo su svečiais. Deja, tokios smulkmenos tirpdo laiką. Tik žvelgiant iš šono viskas atrodo labai paprasta,- pasakojo A.Darasevičius. – Šiųmečių varžybų tema buvo greitis. Visas užduotis reikėjo atlikti daug greičiau nei būdavo anksčiau. Varžybų organizatoriai kasmet ką nors apsunkina. Pavyzdžiui, kai čempionatas vyko Vilniuje, buvo daug aklojo ragavimo. Šiais metais Rygoje 40 klausimų testą dalyviai turėjo atsakyti per pusvalandį. Didžioji dalis klausimų buvo atviri. Nemenkas iššūkis suspėti viską parašyti. Dalyviai perspėjami, kad rašytų įskaitomai. Jei kyla neaiškumų, testą skaito keli teisėjai. Lyginant su Pasaulio ir Europos čempionatais, mes vertiname švelniau.“

Baltijos šalių „Vanna Tallinn“ Grand Prix 2019 nugalėtojas Kaspars Reitups dalyvaus Šiaurės šalių (Islandija, Danija, Švedija ir Suomija) someljė čempionate. „Mums tai labai svarbu, nes į Šiaurės šalių čempionatą prašėmis ne vienerius metus. Ten susirenka labai stiprūs dalyviai, todėl buvimas šalia jų ir bandymas susirungti duoda daug patirties, pasitikėjimo. Matau, kaip po kiekvienų varžybų žmonės tampa stipresni ne tik savo patirtimi ir žiniomis, bet ir psichologiškai“,- patikino A.Darasevičius, kuris šią vasarą antrą kartą buvo perrinktas asociacijos prezidentu.

Pagrindinis someljė asociacijos tikslas yra kelti someljė profesijos prestižą, gilinti žinias, tobulinti įgūdžius. Geriausiai tai galima padaryti ruošiantis varžyboms ir jose dalyvaujant. Reikia nugalėti save, išmokti suvaldyti jaudulį ir nebijoti suklysti. Nugalėtojas yra vienas, o kelias iki šio titulo, deja, dažniausiai yra ilgas ir sunkus, todėl laimi ištvermingiausi ir ambicingiausi. „Tikiu, kad toks gali būti Linas Kniukšta, kuris šį rudenį Lenkijoje dalyvavo atvirajame jaunųjų someljė čempionate, kur dalyviai galėjo būti jaunesni nei 30 metų“,- apie dar vienas varžybas ir jose dalyvavusį lietuvį kalbėjo A.Darasevičius.

L.Kniukštai tai buvo pirma patirtis tarptautinėse varžybose. Vaikinas jau beveik metus dirba sostinės vyno bare SOMM, prieš tai pustrečių metų darbavosi „Bistro 18“, darbo paslaugų srityje patirties yra įgijęs JAV.

Įdomu, kokios užduotys pateikiamos jauniesiems someljė. Linas pasidalino varžybų, kurios vyko dvi dienas, įspūdžiais: „Pirmą dieną raštu reikėjo pateikti organoleptinį vyno aprašymą, baltojo ir raudonojo vyno derinimą su maistu, o jei komisijos pasiūlytas variantas netiko, reikėjo pasiūlyti savo. Toliau sekė stipriųjų gėrimų spėjimas: kas, iš ko ir kokiu būdu padaryta. Ketvirtoji rungtis buvo matematikos užduotis. Restorano savininkas įsigijo 4000 kiančio butelių. Buvo parašyta su kokia nuolaida nusipirko, surašyti mokesčiai ir kaina, už kurią jis vyną parduos. Reikėjo suskaičiuoti, kiek restorano savininkas uždirbs. Šiai užduočiai skirta 40 minučių.  Antrą dieną per valandą dalyviai turėjo atsakyti į 60 klausimų testą, iš kurių pusė atvirų. Taip pat per tris minutes pirkėją reikėjo įtinkinti nusipirkti porą tūkstančių „Pinotage“ vyno butelių. Vėliau porai žmonių pateikti cava butelį ir paruošti „Tequila Sunrise“ kokteilį. Prie pastarosios užduoties nemažai dalyvių suklupo“.

Iš 16 dalyvių lietuviui šįkart nepavyko patekti į finalą, bet po čempionato jis grįžo kupinas entuziazmo ir noro toliau dalyvauti varžybose. Praktika jam sekėsi geriau, todėl daugiau dėmesio reikia skirti teorijai. „Man patinka pelnyti restorano svečio pasitikėjimą, aš nebijau jam siūlyti pakeisti jo pasirinkimą, nes noriu, kad svečias atrastų naujų skonių ir taip praturtintų savo patirtį. Manau, tai ir yra someljė tikslas“,- svarstė L.Kniukšta.

Paskelbta Nov 4, 2019