Lietuvos someljė čempionatas Franklin & Sons Grand Prix 2020

Vilniuje varžėsi geriausi someljė

Penkioliktą kartą atvirajame Lietuvos someljė čempionate Franklin & Sons Grand Prix 2020 dėl geriausiojo titulo varžėsi aštuoni lietuviai ir vienas estas. Ketvirtą kartą čempionu tapo Martynas Pravilonis iš “Grand Hotel Kempinski Vilnius“, kuris jau yra du kartus tapęs Baltijos šalių čempionu, o prieš porą metų Pasaulio someljė čempionate užėmė ketvirtą vietą.

Antruoju liko daukartinis šių varžybų dalyvis bei penkiskart Lietuvos čempionas Narimantas Miežys iš vyno baro SOMM, o trečia vieta atiteko Kristijonui Valančiūnui, neseniai pradėjusiam dirbti restorane “Muros”.
Rungtyniaudami dalyviai demonstruoja teorines žinias bei praktinius įgūdžius. Pusfinalyje jie aklai degustavo baltąjį ir raudonajį vyną. Per pusvalandį turėjo aprašyti jų charakteristiką, spėti iš kokios vynuogės ir kokioje šalyje jie padaryti bei nurodyti kainos lygį. Teorinis testas apėmė žinias apie klasikinius vyno regionus bei vyndarystę, taip pat buvo klausimų iš vyno pasaulio aktualijų bei naujienų.

Per praktinę užduotį visi pusfinalio dalyviai spėjo tris stipriuosius gėrimus, svečiams restorane pateikė rausvąjį vyną.

Į finalą patekę keturi dalyviai turėjo pristatyti lietuvišką vynuogių vyną, taip pat akloje degustacijoje spėjo gėrimus, kurie visi buvo nealkoholiai (kombuča, alus ir imbierinis alus). Taip pat vieną iš šių geriausiai tinkantį gėrimą rekomenduoti prie baravykų karpačio. Vėliau sekė užduotis atspėti ir apibūdinti keletą stipriųjų gėrimų.

Kiekvienas dalyvis turėjo paruošti kokteilį “Paloma”. Deja, čia gana sunkiai sekėsi visiems someljė: vieni sumaišė ingredientus, kiti nežinojo gaminimo technikos subtilumų.

Praktinius įgūdžius čempionato dalyviai parodė paprašyti vienam restorano svečiui pateikti vienerių metų derliaus “Granham’s” portą, o kitiems pasiūlyti  rausvojo “Tramari Primitivo Rose Salento IGP” vyno bei “Franklin & Sons” toniko. Šią užduotį reikėjo spėti atlikti per šešias minutes. Deja, ne visi įsiteko į laiko limitą. Kitoms užduotims atlikti taip pat buvo nurodytas laikas.

Finalininkams taip pat reikėjo ištaisyti klaidas vynraštyje. Sudėtinga buvo ir vyno eksperto Gintauto Jašinsko teorinė užduotis, kuri parodė dalyvių teorinių žinių lygį.

Po varžybų šalies someljė čempiono vardą apgynęs Martynas Pravilonis pripažino, kad jaučiasi toks pat laimingas kaip ir pirmą kartą bei skatino jaunus someljė, kurie varžytis ryžosi pirmą ar antrą kartą nenuleisti rankų ir būti užsispyrusiais. Daugiau skaityti ir praktikuotis. “Būkite ambicingi ir turėkite tikslą, aš, pavyzdžiui, noriu būti someljė pasaulio čempionu”,- užtikrintai ištarė Martynas.

Lietuvos someljė asociacijos prezidentas Arminas Darasevičius džiaugėsi aukštu čempionato lygiu ir tikino, kad tai įtakojo M. Pravilonio tarptautiniai pasiekimai: “Mes mąstome apie čempionato užduotis ir visada galvoje turime Martyną, ar jos nebus jam per lengvos. Tuo pačiu į jį stengiasi lygiuotis ir kiti dalyviai. Džiugu, kad ateina jaunų žmonių. Štai Kristijonas Valančiūnas kasmet pasirodo vis geriau ir geriau”.

Lietuvos someljė čempionato Franklin & Sons Grand Prix 2020 dalyviai:

Narimantas Miežys (vyno baras „SOMM“)

Linas Kniukšta (vyno baras „SOMM“)

Rytis Grigaitis (restoranas „Saint Germain“)

Kristijonas Valančiūnas (restoranas “Muros”)

Monika Dargytė (vyno baras „SOMM“)

Monika Valančiūnienė (vyno baras „SOMM“)

Kamilė Bartusevičiūtė (vyno baras “SOMM”)

Martynas Pravilonis (Grand Hotel Kempinski Vilnius)

Marko Magi (Estija)

Lietuvos someljė asociacijaRDAN7688 RDAN7676 IMG_0972 IMG_0936 IMG_0927 IMG_0885 IMG_0830 IMG_0816 IMG_0757 IMG_0586 IMG_0494

Paskelbta Sep 16, 2020