Lietuvos someljė čempionatas Codorniu Zero 2022 Grand Prix

Someljė  varžysis dėl čempiono vardo

Rugsėjo 19 dieną Pacų viešbutyje, įvyks Lietuvos someljė čempionatas „Codorniu Zero Grand Prix 2022“.

„Vyksta kartų kaita. Anksčiau pelnę čempiono titulus atsitraukia ir užleidžia erdvės jaunimui. Tikrai turėsime naują čempioną, nes šiais metais nedalyvaus nė vienas, kuris jau yra pelnęs šį titulą,- patikino Lietuvos someljė asociacijos prezidentas Arminas Darasevičus, kuris net penkis kartus yra tapęs čempionu.- Laikas ieškoti naujų talentų, į kurių žinias ir išsilavinimą Someljė asociacija yra pasirengusi investuoti. Šio čempionato pagrindinis rėmėjas  „Codorniu Zero“ čempionui dovanos WSET kursus“.

WSET – tai 1969-aisiais Didžiojoje Britanijoje įkurta organizacija, kuri  organizuoja vyno ir stipriųjų gėrimų kursus. Ji laikoma viena iš pirmaujančių organizacijų, suteikiančių vyno išsilavinimą. WSET kursai vyno žinovams bei entuziastams suteikia galimybę įgyti visame pasaulyje pripažįstamą kvalifikaciją.

Septynioliktą kartą kviečiami dalyvauti visi, kurie nori someljė statuso ir siekia to nuosekliai. „Jei žmogus įsivardija, kad jis nori būti someljė, jis turi suprasti, ką privalo žinoti, ką reikia išmokti, kad jis pilnavertiškai galėtų dirbti restorane. Someljė darbas nėra vien svečių aptarnavimas. Jis taip pat atsakingas už kolektyvo mokymus, vynraščio formavimą, betarpišką bendravimą su virtuvės šefu. Kad ir kokių madų besivaikytume, vis tik kai kurie dalykai išlieka nepakeičiami, todėl mes norime juos išlaikyti ir tobulinti“,- kalbėjo A. Darasevičius. 

Someljė čempionate dalyviai laiko teorinį egzaminą, kuriame pateikiami klausimai apie vyno regionus, vynuogių veisles, jų charakteristiką. Taip pat reikia turėti žinių apie sakė, alų, stipriuosius gėrimus. Praktinėje dalyje prašoma dekantuoti vyną, aklai spėti baltąjį ir raudonąjį vyną, taip pat stipriuosius gėrimus, paruošti kokteilių. Visos užduotys vertinamos pagal Tarptautinės someljė asociacijos (ASI) pateiktas taisykles bei rekomendacijas. 

„Bene svarbiausias yra vyno ir maisto derinimas. Juk tai yra esminė someljė užduotis restorane. Todėl čempionato metu labai svarbu paaiškinti, kodėl buvo pasirinktas vienas ar kitas vynas. Žinoma, tam reikia žinoti kertinius derinimo principus“,- kalbėjo prezidentas, pabrėždamas, kad šalia žinių ir išmanymo someljė būtina išlaikyti eleganciją, taktiškumą, kultūringą bendravimą su svečiais.

„Labai kviečiu jaunus žmones, kurie jaučia, kad turi svetingumo geną. Jis tikrai yra svarbus šiame darbe. Net jei nespėjote įsisavinti visos teorijos, sudalyvaukite ir pamatysite, ko jums trūksta, kad kitais metais galėtumėte rimtai siekti čempiono titulo“,- kalbėjo A. Darasevičius.

Šių metų Lietuvos čempionate geriausiai pasirodę mūsų šalie atstovai dalyvaus Baltijos šalių someljė čempionate „Vana Tallinn Grand Prix 2022“, kuris spalio pradžioje vyks Vilniuje.  

Paskelbta Sep 13, 2022