Pirmadienio, spalio 24-osios, vakarą „Kempinski“ viešbutyje 13 virėjų, konditerių ir someljė bei vyno žinovų komandų kūrė saldžius stebuklus ir kovojo dėl „Auksinės šakutės“ įvertinimo. Septintą kartą vykusio Vyno ir deserto čempionato laureatais tapo restorano „Stebuklai“ ir „Vyno klubo“ jungtinė komanda „Stebuklų klubas“. Agnės Žukovskytės ir Andriaus Pagojaus desertas „Obuolių pyragas“, patiektas su vynu „Chateau Dereszla Tokaji Aszu 5 Puttonyos 2007“, sulaukė daugiausiai komisijos simpatijų ir laimėjo įmonės „Rokiškio Grand“ įsteigtą prizą už geriausią lietuvišką desertą. „Pačiam ne kartą teko dalyvauti šiame čempionate, tačiau kolegei Agnei tai buvo pirmasis bandymas. Abu labai džiaugiamės pergale, taip pat įvertinimu už lietuviškiausią desertą, todėl emocijos po renginio yra džiugios ir neblėsta iki šiol. Per renginį teko išdalinti daugiau nei 20 desertų ir išties džiugino nuolatinis ne tik iš draugų, bet ir kolegų, partnerių palaikymas čempionato metu“, – įspūdžiais po pergalės dalijosi A. Pagojus. Jis džiaugėsi, kad deserto tobulinimo ir derinimo prie vyno procesas buvo labai sklandus ir smagus: turint gerą idėją, netrunka ją įgyvendinti. „Nors deserto idėją Agnė puoselėjo apie mėnesį, tačiau galutiniam rezultatui pasiekti užteko dviejų susitikimų ir derinimo sesijų, likus vos keletui dienų iki čempionato“, – džiaugėsi A. Pagojus.
Paklaustas, ar kitais metais ketina dalyvauti čempionate, komandos „Stebuklų klubas“ narys tuo net nesuabejojo. „Manau, kad jei turi desertą, kuriuo tiki, bei derinį, tai būtinai reikia eiti ir dalyvauti. Tikrai neatsisakysiu dalyvauti ateityje, juk nugalėti ir „išeiti į pensiją“ – tiesiog neįdomu.“ Vicečempionais tapo restorano „Dine“ komanda – Žilvinas Laurinėnas, Julija Karklelytė-Ivanauskienė, Arminas Darasevičius – su „Medaus desertu“ ir „Castello di Volpaia Vin Santo del Chianti Classico DOC 2011“. Trečioji vieta ir Lengviausio derinio prizas atiteko restorano „Dublis“ komandai – Linui Kuklieriui, Tomai Piskarskaitei ir Andžejui Traskovskij. Komandos desertas „Oyster passion“ buvo patiektas su „Vazart Coquart Champagne Spécial Foie Gras Grand Cru Blanc de Blancs Sec“. Lengviausio deserto prizą įsteigė vandens gamintojas „Tichė“.
Geriausio čempionato vyno titulą pelnė komandos „Šampaninė planeta“, kurią sudarė Jurgita Karinauskaitė ir Vilgailė Pavalkytė, patiektas šampanas „Champagne Francoise Bedel l’Ame de la Terre Millesime 2004 Brut“. Prizą – krištolinį dekanterį „Zwiesel“, įsteigė „Sangaida“. Kaip ir kiekvienais metais, komandas vertino kompetentinga specialistų bei žiniasklaidos atstovų komisija. Į magišką skonių kelionę leidosi „Verslo žinių“ žurnalistė Beatričė Laurinavičienė, portalo „Sezoninė virtuvė“ ir knygos autorė Renata Ničajienė, „Decanter“ pasaulinių vyno apdovanojimų teisėjas Rytis Jurkėnas, žurnalo „Geras skonis“ redaktorė Rasa Ščeponienė, „Golfin“ direktorius Rolandas Gaidys, tinklaraščio laimesskonis.lt atstovė Alesia Mačiulis, tinklaraščio „VMGonline“ atstovė Elžbieta Monkevič, tinklalapio maistoklubas.lt atstovė Ilona Juciūtė, elektroninio maisto žurnalo „Debesys“ atstovė Lina Burdenkova. Komisijai pirmininkavo Someljė mokyklos studijų vadovas, „Vyno žurnalo“ redaktorius bei čempionato sumanytojas Arūnas Starkus.
„Maloniai nustebino tai, kad dauguma dalyvių, panaudodami sezoninius produktus, padarė „rudeninius“ desertus, improvizavo lietuviško deserto tema. Pernai buvo naudojama daug prieskonių, daržovių, trumų, šiemet desertuose naudojamos grūdinės kultūros, ožkos ir avies pieno produktai, taigi mūsų konditeriai dirba vienu ritmu su pažangiausiais pasaulio restoranais. Ypatingas dėmesys šiemet skirtas deserto estetikai, serviravimui, taigi kuriama šventė ne tik gomuriui, bet ir akims. Daugiau nei trečdalis komandų rinkosi putojantį vyną, daug derinių buvo lengvi, nelabai saldūs ir nors nugalėjo klasikinio, intensyvaus skonio desertas, buvo galima justi, kad restoranai linkę prisitaikyti prie visuomenėje augančio noro vartoti mažiau cukraus. Džiaugiuosi, kad someljė ir šefai geba derinius gražiai pristatyti, gerėja iškalba, nebėra scenos baimės, didėja pasitikėjimas savimi. Jei visi čempionato desertai atsirastų restoranų meniu, gurmanams būtų galima rengti specialų desertų ir vyno derinių turą. Čempionato žiūrovai vos tilpo „Kempinski“ konferencijų salėje – rekordinis skaičius profesionalų ir desertų mėgėjų susirinko stebėti geriausių Lietuvos restoranų konditerių ir someljė varžybų“, – džiaugėsi komisijos pirmininkas A. Starkus.
VII Vyno ir desertų čempionate dalyvavo šios komandos: restoranas „Carre“ (Dovilė Piliponytė, Aurimas Raugas, Aldas Rimšelis, Evelina Milciutė) su desertu „Lady in red“ ir portu „Calem Tawny Port 20YO And dÁge“, restoranas „Salvete city“ (Karolis Jauniškis, Roberta Marozaitė, Liudmila Radžiuvienė, Mindaugas Burnys) su desertu „Rudens liepsnos – Caliatta“ ir putojančiu vynu „Juve y camps Sweet Cava Reserva“, komanda „La Marquise + Ispaniškas maistas“ (Benjamin Pierre Andre Dubost, Antoine Jean Francois Perrier, Mindaugas Vengras) su desertu „Bûche“ ir cheresu „Bodegas Baron Xixarito PEDRO XIMÉNEZ“, restoranas „Valgomasis“ (Agnė Alenovič, Jurij Radzevič) su morkų pyragu ir vynu „Reichsgraf Von Kesselstatt Josephshofer Riesling Spatlese 2013“, komanda „Chocolate kick“ (Valdas Žvinakevičius, Ignotas Janulevičius, Ugnė Aliejūnaitė) su desertu „Chocolate kick“ ir vynu „Starry Night Winery Zinfandel Dessert Wine Russian River Valley 2006“, komanda „Čiop čiop ir Trinity“ (Dalius Aleksiejevas, Urtė Mikelevičiūtė) su desertu „3.5 %“ ir vynu „Petit Guiraud, Sauternes, Bordeaux 2012“, komanda „R & J“ (Renatas Jauniškis, Justinas Kapkovičius) su desertu „Trys riešutėliai“ ir vynu „Miguel Torres ‘Nectaria’ Botrytis Riesling 2009“, komanda „Šampaninė planeta“ (Jurgita Karinauskaitė, Vilgailė Pavalkytė) su desertu „Ožkos pieno puta su vaniliniu obuolių tyrumu ir karamelės išdaiga“ ir šampanu „Champagne Francoise Bedel l’Ame de la terre Millesime 2004 Brut“, restoranas „Time“ (Andrej Anisko, Justina Borisovaitė) su desertu „La dolce Vita“ ir „Ca‘ dei mandorli Brachetto d’acqui“, restoranas „Dine“ (Žilvinas Laurinėnas, Julija Karklelytė-Ivanauskienė, Arminas Darasevičius) su desertu „Medaus desertas“ ir vynu „Antech Methode Ancestrale Blanquette de Limoux“, komanda „Dublis“ (Linas Kuklierius, Toma Piskarskaitė, Andžej Traskovskij) su desertu „Oyster passion“ ir šampanu „Vazart Coquart Champagne Spécial Foie Gras Grand Cru Blanc de Blancs sec“, komanda „Monte pacis“ (Rytis Grigaitis, Rokas Vasiliauskas) su desertu „Duonos (bio)dinamika“ ir vynu „Bortolomiol Prosecco di Valdobbiadene Cartizze DOCG“, „Stebuklų klubas“ (Andrius Pagojus iš „Vyno klubo“ , Agnė Žukovskytė iš restorano „Stebuklai“) su desertu „Obuolių pyragas“ ir vynu „Chateau Dereszla Tokaji Aszu 5 Puttonyos 2007“.
Čempionatą organizuoja Someljė mokykla kartu su Lietuvos someljė asociacija bei Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija (LRVVKA).