Antrus metu iš eilės geriausiu Baltijos šalių someljė tapo latvis – lapkričio 1–2 dienomis Rygoje vykusiose varžybose triumfavo Ronalds Petersons, trečią vietą užėmė jo tėvynainis Kaspars Reitums. Ilgametis šių varžybų finalininkas Kristjanas Markii iš Estijos liko antras, o pernai metų vicečempionas Narimantas Miežys – ketvirtas.
Septintus metus estiško „Vana Tallinn“ likerio mecenuojamose varžybose dalyvauja po tris Lietuvos (šiemet – Narimantas Miežys, Arminas Darasevičius, Albertas Koncijalovas), Latvijos (Ronalds Petersons, Kaspars Reitums, Arturs Ambainis) ir Estijos someljė (Kristjan Markii, Karel Veski, Kristina Ratso), atvyksta kaimynai. Šiemet kompaniją Pabaltijo atstovams palaikė du rusai (Igor Eršov, Aleksandr Rassadkin) ir danas (Rune Sauer). Teisėjų komisijai (Kristel Nommik, Raimonds Petersons, Urvo Ugandi, Arūnas Starkus, Tim Vollerslev) vadovavo šių metų Europos čempiono treneris Sorenas Poloniusas iš Švedijos.
Pusfinalyje dalyviai sprendė sudėtingą teorinį testą, aklai degustavo charmant metodu pagamintą vokišką Sekt , „Nebbiolo“ iš Langhe ir penkis stipriuosius gėrimus bei dekantavo raudonąjį vyną. Trys pirmieji, pademonstravę puikias teorijos žinias ir vyno degustavimo įgūdžius, pateko į finalą nesunkiai, o tarp likusių keturių panašų taškų skaičių surinkusiųjų geriausias buvo Narimantas Miežys, aplenkęs Kristiną Ratso, Rune Sauerį ir Karelą Veskį. Dekantavimo rungtyje vos keletas spėjo atlikti užduotį laiku: beveik visiems nepasisekė dėl neatsargaus elgesio su buteliu – jie apvertė etikete žemyn gulintį butelį, norėdami perskaityti pavadinimą, ir sujudino nuosėdas prieš dekantavimo pradžią.
Finalas prasidėjo siurprizu ir dalyviams, ir žiūrovams – estų sugalvota jeopardy viktorina, kurioje pergalę lemia gebėjimas paspausti mygtuką, patvirtinantį, kad žinai teisingą atsakymą. Lietuvos čempionui, „Duval Leroy Grand Prix“ laimėtojui Narimantui Miežiui čia sekėsi prasčiausiai. Po to jis pirmasis pradėjo individualų pasirodymą: trims svečiams išrinko ir pateikė sausiausią putojantį gėrimą (3 min.), ištaisė klaidingą meniu (5 min.), aklai degustavo du vynus (6 min.), bandė atpažinti į juodas taures įpiltus penkis stipriuosius gėrimus (2,5 min.) , kitam trijų svečių stalui aeravo ir patiekė „Liviko“ platinamą 2008-ųjų metų „Alain Geoffroys Les Clos Chablis Grand Cru“ (4 min.). Po to ant scenos pasirodė garsiausias Latvijos virtuvės šefas Martinš Ritinš iš restorano „Vincents“. Jis prie savo sukurto šukučių patiekalo paprašė parinkti tinkamiausią vyną. Kartu su šefu Narimantas, o po to ir kiti dalyviai, ragavo patiekalo ir rinko geriausiai derantį vyną iš baltojo, oksiduoto stiliaus gruziniško qvevri, vaisiško rožinio ir švelnaus „Pinot Noir“. Pasirodymo pabaigoje reikėjo demonstruoti žinias, atpažįstant žymius su vynu susijusius asmenis, regionus žemėlapiuose ir kryžius vynuogynuose.
Ne tik Sorenas Poloniusas, parengęs šių metų Europos someljė čempioną Joną Arvidą Rosengreną, bet ir kiti teisėjai gyrė Lietuvai atstovavusį Narimantą Miežį už profesionalų dėmesį svečiams, laisvumą, humoro jausmą scenoje. Tačiau jam reikėtų daugiau žinių, kurių šį kartą nepritrūko latvių atstovams: ir Ronalds Petersons, ir Kaspars Reitums studijuoja WSET diplomo programą, o Kristijanas Markii teoriniam pasiruošimui buvo paėmęs mėnesio atostogas. Teorinės žinios, kaip ir gebėjimas profesionaliai degustuoti vyną, tampa svarbiausiais geriausio someljė atrankos kriterijais, nes manoma, kad dėl praktinės veiklos pusės patekusiems į finalą neturėtų kilti jokių problemų. Šiemet pasaulio ir Europos čempionate (o gegužės mėn. ir Lietuvos čempionate) pradėta taikyti praktinio vyno ir maisto derinimo rungtis, kurioje kandidatas ant scenos turi parinkti vyną konkrečiam valgomam patiekalui. Nauja rungtis sukelia daugiausia ginčų dėl vertinimo kriterijų (dėl skonio sunku ginčytis) ir skatina skubiai formalizuoti šią someljė žinių sritį. Tai dar labiau stiprina profesiją ir jos poreikį maitinimo paslaugas teikiančiose įmonėse.