Rugsėjo 9 dieną vykusį Lietuvos someljė čempionatą 2024 „Codorniu Zero Grand Prix“ laimėjo Yan Bezruchka iš „Vyno klubo“. Vicečempionu tapo Ignatij Semionov iš vyno baro „SOMM“ Oresta Jokūbauskaitė iš restorano „Pacai“ liko trečia, reiktų pabrėžti, jog šiai dalyvei, tai buvo pirmosios varžybos.
Someljė čempionatą nuo 2006 m. organizuoja Lietuvos someljė asociacija. Anot jos prezidento Armino Darasevičiaus, someljė darbas labai dinamiškas, jame reikia nuolat mokytis: vyno pasaulis keičiasi, evoliucionuoja vartojimo įpročiai, į rinką ateina naujos vartotojų kartos. Varžybos – geriausias formatas gilinti žinias, išmokti naujas ir tobulinti klasikines aptarnavimo technikas.
Pusfinalyje varžybų dalyviai atliko teorinių žinių testą, dekantavo raudonąjį vyną, aklai degustavo ir aprašinėjo du vynus ir bandė atspėti penkis gėrimus. Šiemet finalinė varžybų dalis vyko „Neringos“ restorane. Svečiai įsigijo bilietus ir vaišinosi vakariene stebėdami kaip finalo dalyviai atliko net 11 rungčių. Vakarienės dalyviams pateikė putojantį „Codorniu“, aeravo ir pateikė baltąjį vyną iš Portugalijos, o desertui dekantavo Vintage kategorijos portą.
Be šių rungčių finalistai svečiams besimėgaujant vakariene turėjo pristatyti savo vyno derinius prie vakarienės patiekalų, pataisyti padarytas klaidas vyno sąraše, aklai įvardinti vyno ydas, demonstruoti savo pardavimo sugebėjimus siūlant naują vyną, aklai spėti keturis baltuosius vynus, bei įminti super klausimą.
Leituvos someljė asociacijos prezidentas Arminas Darasevičius pabrėžia, tai pirmasis kartas Lietuvoje, kuomet finalinė varžybų dalis vyksta kartu su vakariene, o svečiai įsitraukia į varžybų tiesioginį veiksmą, kuomet juos aptarnauja finalistai. Toks finalas labai dinamiškas, varžybų dalyviai atlieka savo tiesiogines funkcijas – aptarnauja svečius. Visi keturi užduotis atlieka vienu metu. Tokios varžybos sukelia daug nuostabių emocijų.
Finalo užduotis kūrė Lietuvos someljė čempionai Martynas Pravilonis, Narimantas Miežys, Arminas Darasevičius, Kamilė Bartusevičiūtė vyno ekspertai Gintautas Jašinskas, Arūnas Starkus. Vertinimo komisijoje buvo ir Estijos someljė asociacijos atstovė Ene Ojaveski, Latvijos someljė asociacijos atstovas Ivars Kalininš, taip vyno žinovai iš Lietuvos Rasa Starkus, Viktorija Pranevič, Tadas Abišala.
Be nugalėtojų trejeto šiemet varžėsi Ernestas Sadauskas (restoranas „Pacai“), Miglė Zencevičiūtė (baras „Somm“), kuri atsakiusi teisingiausiai į klausimus apie vandenį gavo speacialų vandens Akvilė įsteigtą prizą, svečias iš Estijos Federico Grasso, bei fianle besirungusi latvė Madara Greize – Kapzema, kuri pusfinalyje jau eilę metų geriausiai aklai degustuoja vyną.
Trys finalo dalyviai po trijų savaičių atstovaus Lietuvai Baltijos someljė čempionate.