Kviečiame registruotis į Lietuviško vyno čempionatą 2022

Lietuvos someljė asociacija kviečia teikti vynus 2022 m. LSA Lietuviško vyno čempionatui, kuris vyks balandžio 25-26 dienomis

LSA – Lietuviško vyno čempionato organizatoriai skelbia kvietimą vyndariams tiekti vyną, sidrą ir midų kasmet vykstančioms varžyboms, kuriose šalies someljė ir vyno ekspertai renka geriausią Lietuvoje pagamintus natūralios fermentacijos gėrimus ir  medaus, vaisių, uogų, augalų bei vynuogių. Registracija tęsiasi iki balandžio 10 d.

Lietuvos someljė asociacija Lietuviško vyno čempionatą organizuoja tryliktą kartą. Jame vertinami ir apdovanojami geriausi Lietuvoje pagaminti vynai, nugalėtojai paskelbiami visais informacijos sklaidos kanalais, taip skatinant vyno kultūros plėtrą Lietuvoje, padedant Lietuvos vyno gamintojams kelti savo produktų kokybę. 

Šiandien šalyje veikia per tuziną licenzijuotų mažų vyno ir midaus gamintojų, vynui skirtų vynmedžių plotai perkopė 30 ha, todėl artimiausiu metu laukiamas dar spartesnis vyndarių skaičiaus augimas. Nežiūrint  to varžybų organizatoriai tęsia tradiciją varžybose vertinti ne tik profesionalių, bet ir vyndarių mėgėjų vynus. Pirmuosiuose čempionatuose licenzijos versti vyno prekyba neturintys vyndariai mėgėjai dominavo. Someljė ir ekspertų vertinimai, pastabos padėjo jiems ne tik kelti produkcijos kokybę, bet ir imtis veiklos legalizavimo ir komercializavimo. 

Visgi varžybų organizatoriai linkę brėžti jiems prioritetines lietuviškos vyndarystės vystymosi kryptis: didinti vynuogių vyno, sidro, sauso, natūraliai saldaus vyno, midaus pasiūlą,  šiek tiek riboti vaisių ir uogų vynų, saldinto vyno kiekį čempionate.

Todėl vyndariai kviečiami teikti paraiškas, laikantis šių taisyklių:

– vynuogių vynas priimamas be apribojimų (iki 5 rūšių iš vyndario)

– sidras priimamas be apribojimų (iki 3 rūšių iš vyndario)

– midus priimamas be apribojimų (iki 4 rūšių iš vyndario)

– vaisių, uogų, augalų vynas iš gamybos licenzijas turinčių vyndarių priimamas be apribojimų (iki 4 vynų iš vyndario)

– nelicenzijuotų vyndarių vaisių, uogų, augalų vynas priimamas per Lietuvos vyndarių asociaciją, Nacionalinę vyndarių asociaciją ir Vynuogininkų asociaciją (kolektyvinė paraiška, vyno kiekius deriname su asociacijomis).

Esminės datos:

– Paraiškos priimamos iki balandžio 11 dienos.

– Vyną pristatyti balandžio 20-21 dienomis.

– Vynai bus ragaujami ir vertinami balandžio 25-26 dienomis.

– Rezultatai paskelbti gegužės 04 d.

– Diplomai įteikiami gegužės 06 d. “Vyno dienose”. 

Parsisiųsti varžybų nuostatus čia.

Pildyti internetinę paraišką dalyvauti čempionate čia.

Daugiau informacijos:

Arūnas Starkus

LSA Lietuviško vyno čempionato komisaras

+37069834297

starkus@vynozurnalas.lt

Paskelbta Mar 16, 2022