Pirmasis alaus someljė čempionato Estrella Galicia 0,0 Grand Prix 2023 nugalėtojas – Tomas Josas.

Lapkričio 24-25 dienomis, Lietuvos someljė asociacija surengė pirmąjį Lietuvos alaus someljė čempionatą Estrella Galicia 0,0 Grand Prix 2023.

Varžybose dalyvavo būrys alaus specialistų Jonaistė Jusionytė, Povilas Žukauskas, Mindaugas Burneika, Anton Vasiljev, Tomas Turauskas, Eimantas Šadeikis, Tomas Josas, Tomas Savickis, Jokūbas Kupčinskas, Vytautas Jaskevičius, Mantvydas Malevskis.

Čempionatas susidėjo iš dviejų etapų. Pirmame etape dalyviai rašė teorinį testą susijusį su alumi, jo  gamyba, gamintojais, personalijomis, istoriją ir kt., aklai degustavo ir aprašinėjo alų, bei atliko alaus pateikimo rungtų. Po pusfinalio buvo atrinkti keturi geriausieji, kurie rungėsi finale.

Į finalą pateko ir ant didžiosios scenos savo įgūdžius demonstravo:  Jonaistė Jusionytė, Tomas Josas, Tomas Savickis, Mindaugas Burneika. Pasirodymuose buvo vertinamos alaus pateikimo subtilybės, dalyvių elgesys su svečiais, alaus ir maisto derinimo žinios, teko aklai degustuoti alų, spėti jo stilių, įvardinti kilmės šalį. Tomas Josas, atstovaujantis  Alaus Biblioteką bei MV GROUP Distribution LT, puikiausiai susitvarkė su akla degustacija bei alaus ir maisto derinimu, tai lėmė jo sėkmę finale. Antrąją vietą, tik keliais taškais atsilikęs, iškovojo Tomas Savickis iš Vingiu Dubingiu aludės Kaune. Trečiasis liko Mindaugas Burneika iš Sangaidos. Garbingąją ketvirtąją vietą užėmė Jonaistė Jusionytę dirbanti Gero Alaus Parduotuvėje.

„Lietuvos someljė asociacija vykdo savo misiją ir deda visas pastangas keldama aptarnavimo kultūrą Lietuvoje. Šis renginys labai svarbus žingsnis alaus edukacijos kontekste. Turime kelti žinių ir aptarnavimo kokybės lygį. Pirmasis čempionatas parodė, jog alaus profesionalų tarpe yra labai daug žingeidžių ir pasiruošusių savo žinias gilinti, bei jomis dalintis žmonių“ – teigia Lietuvos someljė asociacijos prezidentas Arminas Darasevičius.

Paskelbta Dec 11, 2023